Vajíčko. Jedna z najbežnejších surovín, občas jediná v chladničke. Využívaná takmer všade a predsa často záhadou...
Nie a nie ho pekne olúpať? Ako zistiť, či je čerstvé? Neviete, čo (okrem praženice) z neho pripraviť? Riadime sa heslom “všetko sa dá” a v tomto článku vás presvedčíme, že na každú z vašich otázok existuje odpoveď, respektíve trik.
1. Aj pekné, aj rýchlo olúpané
Lúpete, snažíte sa byť citlivý a vajce aj tak vyzerá ako po veľmi ťažkom piatkovom večeri. Poznáme to. No použitím jedného z našich trikov oslobodíte vajíčko na tvrdo od škrupinky za pár sekúnd hladké a nepoškodené.
Dôležité však je, aby ste ho vždy pred očistením nechali poriadne vychladnúť. Najlepšie je, ak vajíčku pripravíte tepelný šok a z horúcej vody ho dáte ihneď do studenej, napríklad do misky s ľadom.
TRIK č.1: Vychladnuté vajíčko poklepte lyžičkou po oboch jeho koncoch. Škrupinka sa tak naruší a olúpanie natvrdo uvareného vajíčka by mala byť hračka. Predtým než ho začnete čistiť sa ale presvedčte, že pukla aj blanka na vnútornej strane vajíčka.
TRIK č.2: Vajce položte na dosku, jemne ho dlaňou pritlačte a gúľajte pod miernym tlakom po doske. Škrupinka by sa vám postupne mala začať od vajíčka oddeľovať.
TRIK č.3: Pohár + voda. Stačí, ak dobre vychladené vajce dáte do pohára, ktorý predtým naplníte do polovice vodou. Zvrchu pohár prikryjete rukou a poriadne zatrasiete. Aspoň tak 10 sekúnd. Škrupinka sa sama ľahko oddelí.
2. Rýchle a jednoduché vajíčkové pochúťky
V chladničke je to občas ako po obrovskom výpredaji. Iba kde tu pohodené nejaké to vajíčko. Ale aj z toho sa dá vyčarovať chutné jedlo. Ako? Takto.
Raňajky pre spáčov
Aj by ste sa ráno najedli, ale nechce sa vám vstávať ani o minútu skôr. Vieme, ako ušetriť váš čas a pritom neodísť z domu hladný. Stačí, ak tanier potriete trochou masla a rozbijete naň vajíčko. V žĺtku urobte nožom malú dierku a dajte na 45 sekúnd do mikrovlnky. Výsledkom budú chutné a rýchle raňajky.
Miešané vajíčka priamo v škrupine? Dá sa to.
Ako? Surové vajíčko vložíte do pančuchy alebo rukáva. Po oboch stranách vajíčka pančuchu/ rukáv uviažete špagátom, aby ostalo pri točení zafixované na jednom mieste. Potom už len striedate smery točenia asi tak 1-2 minúty. Dáte ho uvariť a po olúpaní uvidíte krásne žlté miešané vajíčko.
Najrýchlejšie stratené vajce, aké ste jedli
Do nádoby nalejte 1/2 šálky vody a rozbite do nej vajce. Nádobu prikryte a vložte na 1 minútu do mikrovlnky. Po zohriatí vajíčko vyberte z nádoby a máte hotové skvelé stratené vajce. Už len dochutiť a hlad je zažehnaný.
3. Test čerstvosti
Ako si overím, či je vajce čerstvé? Otázka, ktorú si aspoň raz položil každý z nás. Na prvý pohľad ťažko overiteľná, no jeden spôsob by tu predsa len bol.
Potrebovať budete opäť iba pohár s vodou, do ktorého ponoríte vajíčko a budete sledovať, čo sa s ním stane. Ostalo dole, vyplávalo a aká je jeho poloha? Presne podľa toho viete určiť, aké je staré.
Tretí diel seriálu “S nami v kuchyni” je pri konci a po toľkom spomínaní vajíčok si asi ideme nejaké pripraviť. Ak ste aj vy dostali naň chuť, veríme, že využijete naše triky a vyskúšate opäť niečo nové! Pekný deň.
Martina Kertészová
Ako nám chutilo v Avenue v Trnave?
Posvietili sme si na reštauráciu, ktorá sa pýši kvalitnou kuchyňou. Splnila naše očakávania?
čítať viacDetoxikácia organizmu
Zima už je dávno fuč, leto búcha na dvere a tak nastal čas detoxikovať organizmus. Ako na to?
čítať viacDni zelá v Stupave
Prvý októbrový víkend v roku patrí kapuste (po záhorácky zelé). Festival Dni zelá, sa snaží o zachovávať tradície pestovania a spracovania regionálnych odrôd kapusty, ktoré boli a sú známe svojou špecifickou chuťou.
čítať viacMarcel Dúbravík a jeho Reštaurácia Búranský dvúr
Ak máte radi skvelé jedlo a dobré pivo určite by ste nemali vynechať na záhorí návštevu Búranskeho Dvora
čítať viac