Dnes sa každý snaží variť jednoduché a zdravé jedlá. Počas týždňa ľudia nemajú čas tráviť dlhé hodiny pri sporáku. Na internete nájdeme množstvo dobrých receptov či už na food blogoch...
Dnes sa každý snaží variť jednoduché a zdravé jedlá. Počas týždňa ľudia nemajú čas tráviť dlhé hodiny pri sporáku. Na internete nájdeme množstvo dobrých receptov či už na food blogoch alebo na webových stránkach zameraných na prípravu jedál od raňajok až po večere. Z množstva receptov si vyberie naozaj každý aj ten kto nemá k vareniu blízko alebo len s varením začína. My sme pre vás pripravili 4 jednoduché recepty, ktoré zvládne naozaj každý. Tak poďme na to.
Jednoduchý banánový chlieb na raňajky či desiatu
Banánový chlieb patrí medzi rýchly a veľmi chutný koláč. Kombinácia banánov, vlašských orechov a čokolády poteší nielen dospelých ale aj deti. Na internete nájdete množstvo receptov ako si tento chutný sladký “chlieb” pripraviť.
Ak máte doma zrelé banány (mäkký banán s čiernou šupkou) a nemáte práve chuť na smoothie, tento recept bude pre vás záchranou.
Na prípravu budete potrebovať:
- 4 zrelé banány
- 300g špaldovej polohrubej múky
- 150g trstinového cukru
- 50 g roztopeného masla
- 100 g nasekaných orechov
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 vajíčko
- štipka škorice
- štipka soli
- 50g horkej čokolády
- 50g strúhaného kokosu
- kuchynskú váhu
- formu na pečenie
Postup
Múku preosejete spolu sodou bikarbónou, prídáte popučené banány, zmäknuté maslo, vajcia, trstinový cukor, škoricu nakoniec zľahka vmiešate čokoládu a strúhaný kokos.
Cesto vylejete do vymastenej a múkou vysypanej formy na pečenie napríklad na biskupský chlebík, ideálne s rozmermi asi 30x11x6 centimetrov. Rozohrejte rúru na 175 stupňov Celzia a pečte banánový chlieb 50 až 60 minút. Chlebík po 50 minútach skontrolujte pichnutím špajdľe aby ste ho zbytočne nepripiekli a neostal vám suchý.
Po vychladnutí ho môžete poliať čokoládovou polevou, prípadne bielou polevou. Hotovo! A raňajky či desiata je pripravená.
FIT lahodné cuketové rizoto hotové za 10 minút
Tento recept je veľmi rýchly na prípravu. Zvládne ho naozaj každý aj neskúsený kuchár. Výborne sa hodí práve na tie dni kedy nemáte čas tráviť dlhé hodiny pri sporáku. Hodí sa ako zdravý obed alebo večera.
Na prípravu budete potrebovať:
- 300g ryže
- 200g strúhanej mozzarelly ( ak nemáte môžete nahradiť iným syrom, ktorý do rizota nastrúhate )
- 1,5 cukety
- 1 ČL soli
- voliteľné koreniny: mleté čierne, cesnakové
- voliteľné bylinky: rozmarín, bazalka, petržlenová vňať, zelerová vňať
- voliteľné suroviny:kukurica, sušené paradajky,hrachové struky
Postup
Surovú ryžu prepláchneme a uvaríme v osolenej vode do mäkka ( ryžu dusíme od 15 min. do 18 min.) Medzitým si nastrúhame cuketu a syr. Časť cukety si môžete nakrájať aj na kolieska alebo tenke krúžky. Keď je ryža hotová všetko spolu zmiešame a dochutíme korením a bylinkami.
TIP: Ak máte doma tuniaka alebo kuracie mäso môžete ho pridať do rizota. Alebo môžete mať jeden deň bezmäsité rizoto a na druhý deň pridať mäso.
Orechovo-tomatové špagety
Ak ste milovníkom špagiet a talianskej kuchyne tento recept vám zaručene bude chutiť. Všetky ingrediencie ktoré budeme potrebovať máme takmer vždy doma a samotná príprava vám nezaberie viac než 15 minút. Týmto jedlom nepokazíte nič ani keď ho pripravíte vašej návšteve. Na pitie ponúknite kvalitné suché biele víno. Vychutnajte si kombináciu sušených paradajok, olivového oleja a orechov.
Na prípravu budete potrebovať:
- 200g špagiet
- 60g vlašských orechov
- 50 sušených paradajok
- 1PL kapary v olejy
- 2PL olivový olej
- voliteľné bylinky: bazalka, petržlenová vňať, tymián
Postup
Cestoviny uvaríme al dente ( varíme vo vriacej osolenej vode bez pokrievky na najvyššom stupni, nevaríme úplne do mäkka aby neboli rozvarené a lepkavé). Uvarené cestoviny scedíme pridáme olivový olej, sušené paradajky, kapary, bylinky a všetko spolu zľahka premiešame. Výborne chutia aj studene.
Exotický dezert zo 4 surovin pripravený za 5 minút
Tento skvelý osviežujúci dezert z knihy známeho moderátora Martina Pyca Raucha je veľmi jednoduchý na prípravu a chutí naozaj božsky!
Na prípravu budete potrebovať:
1ks mango
2PL med
2PL stúhaný zázvor
120g kyslá smotana
Postup:
Zrelé mango ošúpeme a nakrájame. Na ozdobie si kúsok manga odložíme bokom. Pridáme nastrúhaný čerstvý zázvor med a všetko spolu rozmixujeme. Zľahka vmiešame kyslú smotanu a kto má rád môže pridať aj škoricu. Takto pripravnu zmes vylejeme do malých misiek alebo pohárikov. Necháme aspoň hodinu postáť v chladničke. Nakoniec dozdobíme kúskami čerstvého manga, medu a škorice. A wuala dezert je hotový
Užitočné odkazy na stránky s receptami:
https://www.lenivakucharka.sk/
http://martin-pyco-rausch-fans.sk/?page_id=4052
Zdroj obrázkov: freepik.com