Jarné upratovanie, zbieranie bahniatok, pletenie korbáčov a chystanie jedla. Pred nami je najväčší kresťanský sviatok v roku. Veľká noc. Predchádza jej 40- dňový pôst, po ktorého skončení prichádzajú sviatky hojnosti, radosti a oslavy Vzkriesenia
Jedlá, ktoré pripravujeme, majú základ už v dávnej histórií našich starým mám. V každom kúte Slovenska boli tradície i recepty iné. Vybrali sme zopár receptov, poctivo získaných od starých mám a babičiek, ktoré si ich doteraz uchovávajú v pamäti alebo starej kuchárskej knižke.
Neodmysliteľnou súčasťou Veľkej noci boli a sú vajíčka. Predstavovali symbol nového života. Ich príprava bola rôzna – uvarené natvrdo alebo v zemiakovom šaláte, ktorý sa tiež zvykne v niektorých rodinách pripravovať. Nielen počas vianočných sviatkov, ale i veľkonočných. Prinášam vám náš rodinný recept na šalát. Budete sa zalizovať:
Zemiakový šalát v podaní mojej mamy:
Suroviny:
1 kg zemiakov
2 pohár sterilizovanej zeleniny (mrkva, hrášok)
4 vajíčka kyslé uhorky + uhorková šťava
2 PL plnotučnej horčice
1 veľká cibuľa
2 ks majónezy
Postup:
Zemiaky si uvaríme v šupke. Po vychladnutí ošúpeme a pretlačíme cez sitko na malé kocky. Pridáme uhorkovú šťavu, cibuľu nakrájanú na jemno spoločne s uhorkami, sterilizovanou zeleninou. Primiešame horčicu a na kocky nakrájané vajíčka. Osolíme, okoreníme a vmiešame obe majolenky. Dochutíme podľa chuti.
Tradičným pečivom na Veľkú noc na východe bola paska ( v iných kútoch Slovenska mazanec). Je to rituálny obradný koláč vo veľkonočnom košíku. Natretá čerstvým maslom, obložená údenou šunkou s vajíčkom alebo syrovou hrudkou. K tomu ideálne ladil nastrúhaný, čerstvý chren. Mazanec aj pasku si môžete v dnešnej dobe kúpiť skoro v každom obchode, v čase pred Veľkou nocou. Ale doma upečené nemá konkurenciu. A hlavne, obe sú jednoduché na prípravu! Vyskúšajte naše recepty, ktoré sme ukradli starej mame z kuchárskej knižky:
Recept na hrudku:
Suroviny:
12 vajec
1 liter mlieka
1 ČL soli
mleté čierne korenie
gáza
Postup:
Vajíčka si rozšľaháme v mlieku, osolíme, okoreníme a varíme na miernom plameni, aby mlieko nezačalo prihárať. Postupne by sa nám mala začať vytvárať zrazenina. Krátko povaríme. Následne odstavíme a vylejeme do gázy, ktorú poriadne vyžmýkame a vyformujeme do hrudky. Zviažeme ju uzlom a zavesíme, aby odtiekla prebytočná tekutina.
Recept od babky z východu na pasku:
Kysnuté cesto:
500 g polohrubá múka
250 ml vlažné mlieko
kocka čerstvého droždia
60 g kryštálový cukor
štipka soli
1 vajíčko
90 g masla
Plnka:
tvaroh alebo mak
vajíčko
cukor
citrónová kôra
hrozienka
vriaca voda
štipka soli
Postup:
Z mlieka, droždia a cukru si spravíme kvások. V druhej mise zmiešame ostatné suroviny a pridáme nakysnutý kvások. Cesto vymiesime a necháme vykysnúť. Plnku si pripravíme z maku alebo tvarohu a pridáme všetky suroviny. Vykysnuté cesto vyvaľkáme do kruhu a v strede ho narežeme na kríž. Na cesto do kruhu dáme plnku a zavinieme- najprv od stredu a potom vonkajšiu časť. Vznikne nám kruh v celku. Dáme na vymastený plech, necháme ešte chvíľu vykysnúť a potrieme vajíčkom. Pečieme v rúre na 180 °C asi 10 minút a ďalších 10-15 minút na 160 °C.
V západnej časti Slovenska sa nestretneme s paskou, ale naopak s pečeným baránkom. Piekli sa v špeciálnej hlinenej forme v tvare barana z kysnutého alebo treného cesta. V bratislavskom kraji nesmela chýbať štrúdľa alebo makové zavináky, či bratislavské rožky.
Príjemnou zmenou boli mäsité pokrmy, ktoré boli počas pôstu zakázané. Údená šunka (šoudra), klobásky, pečené plnky. Zvykla sa piecť jahňacina alebo kozľacina. Mladé jahniatko bolo symbolom nevinnej obete Ježiša Krista- Baránka Božieho.
Veľkonočná plnka
Suroviny:
10 rožkov z predošlého dňa
5 vajíčok
2 dcl mlieka
1 dcl vody, v ktorej sa varilo mäso 200 g údeného mäsa
petržlenová vňať
Postup:
Rožky si nakrájame na kocky a pridávame vodu, v ktorej sme varili údené mäsko. Ďalej pridáme rozmiešané žĺtka v mlieku, premiešame a rožky necháme nasiaknuť. Podľa potreby môžeme pridať vlažné mlieko, ak je zmes moc suchá. Osolíme a okoreníme. Zo zvyšných bielkov si vymiešame sneh a opatrne zamiešame do zmesi s rožkami. Nakoniec primiešame nasekanú petržlenovú vňať a na kocky nakrájané, uvarené údené mäsko. Formu na srnčí chrbát si vymastíme maslom, vlejeme zmes a dáme piecť na 40 minút pri 180°C. Záleží od vašej trúby. Plnku vyberieme a nakrájame na plátky.
Hojnosť v rodinách počas sviatkov teda nikdy nechýbala. Dúfame, že vyskúšate niektorý z našich receptov a vytvoríte si tak tradičnú atmosféru na veľkonočnom stole.
5 vecí ktoré ste o tringeltoch nevedeli
Viete kedy dať tringelt? Aký vysoký tringelt je slušné dať a koľko je už príliš veľa?
čítať viac#11 Lifestyle: Večerajte s rozumom
Raňajky sú základ dňa, obed je nevyhnutnosť a večera je vaše úspešné zakončenie dňa, ktoré si určite musíte dopriať.
čítať viac