Rozmanitosť indickej kuchyne nemá hraníc. Jej špecifickosť zvýrazňuje najmä korenie, ktoré obyvatelia tejto krajiny precízne používajú na vyváženie chutí týchto „exotických“ pokrmov. Medzi najčastejšie používajúce koreniny v Indii patria chilli, kurkuma, šafrán, zázvor, kardamon. Samozrejme, nemôžeme zabudnúť na kari, ktoré tvorí základ väčšiny indických jedál.
Vybrať si z indických pokrmov nie je vôbec jednoduché. Špeciality tunajšej kuchyne pozostávajú z druhov jedál ako Tikka Masala alebo Tandoori, ktorých základ tvoria kúsky kuracieho prípadne iného druhu mäsa v rôznych obmenách omáčok, s tým rozdielom, že Tandoori sa zapeká v peci. Podotýkame, že hovädzie mäso v tunajšej kuchyni nenájdete, keďže krava je v Indii posvätným zvieraťom.
Samosa - Taštička plnená zeleninou s mäsom alebo bez, je typický indický predkrm, ktorý odporúčame určite ochutnať.
Medzi tradičné indické pochúťky patrí chlieb. Na rozdiel od nášho „chlebíku“ sa vyznačuje rozličnými chuťami a tvarmi placiek. Medzi najznámejšie patrí okrem placiek Papadum, Parota, Bhatura, Purí alebo Nán, aj indický chlieb Paratha. Ten sa pripravuje z vody, múky a oleja, a pečie sa na panvici.
Väčšina indických chlebov a placiek slúži ako príloha k hlavným chodom. Práve Paratha je veľmi sýte jedlo, preto sa obvykle konzumuje samostatne. Pri plackách nemožno opomenúť, že najznámenjšie sú placky Čapátí z múky, vody a soli, pečené na piecke. Tie sú na rozdiel od Parathy najčastejšie podávané ako príloha k jedlám.
Aby sme vám indickú kuchyňu mohli autenticky popísať, najprv sme ju museli ochutnať. Nebudeme vám odporúčať niečo, čo sme predsa nevyskúšali. Ochutnali sme tieto pokrmy, a nie po prvý raz.
Bean soup /2,20 €/ (fazuľová polievka)
Fazuľová polievka pripravená podľa tradičnej indickej receptúry. Kompozícia chutí zložená z fazule, jemných zemiakov, rajčinovej šťavy a cibule. Niekde túto polievku pripravujú v hustejšej konzistencii. Polievka, ktorú sme si objednali v indickej reštaurácii v Bratislave, bola skôr riedka, osobne nám v nej chýbali kúsky fazule a chuť mohla byť o niečo výraznejšia, tak ako je to pre indickú kuchyňu typické.
Chicken Madras s basmati ryžou /8,30€/
Kurací Madras je obľúbené indické jedlo, ktoré sa vyznačuje sladkokyslou a zároveň pálivou chuťou. Podáva sa s ryžou alebo indickou plackou. Z tohto jedla by sa zaručene najedli aj dvaja ľudia – záleží, ako veľmi ste hladní. Keďže toto jedlo patrí medzi pikantné, budete z neho zaručene a rýchlo sýty.
Chicken Tikka Thali 7,90€ – hlavné jedlo, špecialita kuchyne
Chutná a harmonická kombinácia jemne opečených kuracích kúskov, lahodná šošovica a chrumkavo ugrilovaná zelenina, to celé s jogurtovým dressingom. Podáva sa s ryžou alebo s indickou plackou na špeciálnom delenom tanieri. Hutná porcia jedla Chicken Tikka Thali, na ktorej si pochutíte. Bez mäsa vhodná aj pre vegetariánov. Nám osobne veľmi chutila.
Gulab Jamun 3,10€ – dezert
Gulab Jamun je typický indický sladký pokrm zo sušeného mlieka v tvare guličky. Tento dezert sa pripravuje smažením na miernom ohni a následne sa podáva v sladkom sirupe. Pre naše končiny a chute, na ktoré sme zvyknutí, považujeme túto pochúťku za príliš sladkú a sýtu.
Zaujímavosťou je prepojenie indickej kuchyne s nepálskou. Tieto 2 susediace krajiny majú veľmi podobnú kuchyňu. Pre prirovnanie je to niečo ako blízkosť slovenskej kuchyne s českou, len v prenesenom význame. Pokiaľ prechádzate okolo nepálskej reštaurácie a brúsite si zuby na indickú kuchyňu, neváhajte a pokojne vkročte dnu. Rozdiel chutí týchto dvoch krajín je badateľný.
Tip na záver
Indická kuchyňa nám zachutila avšak počas návštevy nám neunikol spôsob, akým jedná obsluha s hosťami. Ide o veľmi voľný prístup, čo považujeme za negatívum, keďže vyžadujeme najmä v lepších reštauráciách pozornosť a vrúcnosť. Kým si jedlo objednáte, je všetko v poriadku. S čakaním na jedlo je to už o niečom inom. Pokiaľ chcete ísť na pekný atypický obed či večeru niekam „narýchlo“, vyhraďte si na to minimálne 2 hodinky. A na platenie si počkáte tiež.
Indických/Nepálskych reštaurácií nie je na Slovensku veľa. Pre uľahčenie hľadania kam na menu odporúčame napríklad Masala Darbar a Royal Kashmir v Bratislave, SWAGATAM v Nitre, Habibi restaurant v Žiline, Little India v Prešove a Taj Mahal v Košiciach. Poznáte aj iné indické reštaurácie, ktoré stoja za to? Dajte nám o nich vedieť. @ObedujSNami
Ema Fajnorová
Grape festival: Kukaj, kde som. Kukaj, čo jem.
Už o pár dní zavítame na piešťanský Grape festival. Ale nepôjde iba o hudbu.
čítať viacNavštívili sme MERKUR pub & restaurant
Videli ste už modernejší šat tohto tradičného podniku? My áno a veru sme si v ňom aj pochutili!
čítať viac