Pán Kadlec je majiteľom reštaurácie Jozef II, veľmi obľúbeného minipivovaru Wywar a s ním spojenej pizzerie. Všetko môžete krásne pohromade nájsť v Holíči doslova pod jednou strechou. V našom článku sa dočítate mnohé o začiatkoch jeho podnikania, ktoré v sebe skrývajú rôzne zaujímavosti. Rozhodne je to veľmi inšpiratívny človek s veľmi sofistikovaným pohľadom na vec. Viac sa už dočítate v rozhovore s ním.
Takže na úvod sa vás chcem spýtať, či ste najskôr začali s pivovarom Wywar alebo s reštauráciou Jozef II.
Začali sme s reštauráciou v roku 2013. Celý tento komplex vznikol z rodinného podnikania. Pochádzam celkom z inej brandže, nemám gastronomické vzdelanie, to mi však pomohlo udržať si celkom čistý a neovplyvnený pohľad na vec takou tou starou školou. Vedel som, čo určite nechcem robiť. Ešte skôr ako som otvoril reštauráciu, tak som mal plný stôl katalógov od dodávateľov, ktorí sa tu predháňali s polotovarmi.
Takže vaša vízia bola jasná, voliť hlavne čerstvé suroviny?
Áno, vsadili sme na kartu čerstvých a lokálnych surovín, čoho sa snažíme držať a smerovať to nejakým spôsobom ďalej. Týmto sme sa vlastne dostali aj po minipivovarstvo. Pôvodne sme mali iba malú predstavu o varení piva. Zo začiatku sme mali najmenšiu varňu piva čo znamená 400 litrov a ja som nevedel ako ju spotrebovať. Postupom času sme prišli po sládka, ktorého tu máme, pána Richarda Vetišku.
Našli ste ho niekde tu v okolí alebo to bol váš známy?
K pánovi Vetiškovi sme sa dostali cez jedného známeho, s ktorým sme sa tak nejak otvorene bavili, že by sme chceli variť pivo. Ten nám poradil, že pozná jednoho domovariča v Rožnove. Zastavili sme sa uňho a ten nás napokon odkázal na pána Vetišku. Takže pre nás to bol pôvodne úplne cudzí človek. Nadviazali sme spoluprácu a bol to práve on, ktorý nás nasmeroval, aby sme nerobili malú varňu. Spravíme veľkú varňu, budeme variť vo veľkom, ušetríme náklady a budeme variť výborné pivo, za ktorým si ľudia pôjdu.
A to sa vám evidentne vydarilo a nie len na lokálnej báze. Vaše pivo už rozvážate po západnom Slovensku a výborne sa ujalo aj v Bratislave.
Áno. Pivo varíme výborné, ľuďom chutí, čo nás veľmi teší. Okrem západného Slovenska vozíme pivo aj do Českej republiky. Vyvážame do Prahy, Brna, Uherského Hradišťa... Zameriavame sa na podniky špecializované práve na minipivovari. Náš sládek našiel záľubu v tom, že má voľnú ruku, čo uvarí a neustále chrlí nové nápady a inšpirácie na nové druhy piva.
Vy ste spomínali, že ste neboli z gastronómie. Čo bolo teda vaším oborom?
Ja som študoval ekonómiu a stavebníctvo. To sú takisto dva nezávislé obory. To mi však dopomohlo vložiť do nášho rodiného podniku nadhľad a takú tú praktičnosť, taký ten zdravý odstup. Nepletiem sa kuchárovi do remesla, nevkráčam do kuchyne a nebudem mu chytať panvice. Neustále premýšlam nad spôsobom jeho práce a ako môžem svojimi vedomosťami zjednodušiť jeho prácu a spraviť veci efektívnejšie a lepšie.
A to sa vám evidentne výborne darí. Koľko ľudí v dnešnej dobe zamestnávate a ako máte rodinne podelené pracovné povinosti?
Momentálne zamestnávame asi 20 ľudí. O tento tím sa staráme s bratom. Brat sa venuje odbytu a riadeniu pivovaru, ja riadim reštauračnú časť, či už našu pizzeriu alebo reštauráciu Jozef II.
Dobre, týmto sa vám chcem poďakovať za váš čas. Prajeme vám veľa rovnako tak výborných druhov pív, aké varíte už dnes a hlavne veľa návštevníkov vašej skvelej reštaurácie v Holíči.
Ďalšie reštaurácie zo Záhoria sa pridali k nám
Súhlasíte, že Pizza e Ristorante, Collegium Restaurant a Bistro Kuchyňka patria medzi najlepšie podniky, ktoré Holíč ponúka? K týmto reštauráciám sa pridala aj sv. Margita v Kopčanoch.
čítať viacGastRozhovor #3: Na obednú pauzu, príďte do Forhausu
Čo ste nevedeli o tejto trnavskej reštaurácii?
čítať viacWellness Hotel Spark ***
Štýlový hotel uprostred krásnej prírody? To je Wellness Hotel Spark. Pozrite sa spoločne s nami čo vás v ňom čaká.
čítať viac