Vedeli ste, že pizza vznikla v Neapole? Kráľovná Margherita chcela spoznať kuchyňu svojich poddaných. Jeden šikovný pekár dochutil každodenný osúch paradajkami, mozzarelou a čerstvou bazalkou – čiže farby talianskej trikolóry a na kráľovninu počesť ju pomenoval Margherita.
Pod pojmom pizza, si určite predstavíte tenučké cesto v tvare kruhu posypané všelijakými dobrotami. No nie je to vždy tak. Okrem toho, že každá pizzeria má svoj recept, čiže pizzové cesto, nie je nikdy rovnaké, existujú ešte ďalšie typy pizze:
1. Calzone – v preklade ponožka, je to pizza preložená napoly. Respektíve plnená pizza. Väčšinou syrom a šunkou, alebo špenátom a riccotou.
2. Focaccio – pochádza z Janova a cesto tejto pizze je hrubé cca 2 cm. Pripomína skôr slaný koláč ako jemnú pizzu. Pôvodný recept bolo len suché cesto potreté olivovým olejom. Podáva sa na raňajky a ako predjedlo.
3. Pizza al taglio - Pizza do ruky: väcšinou nemá tradičný trojuholníkový tvar. Je robená na spôsob focaccia. Niektoré pizzerie ju predávajú na váhu, v iných už máte vopred pripravené kusy. Pizzové cesto je v tvare dlhého obdĺžnika a krája sa na štvorčeky.
Základné typy, okrem Margherity - šunka syr, ktoré nájdete všade sú so špenátom a klobáskou, zemiakové či cukinové (odporúčam). Taliani sa netaja tým, že sú pobláznení do USA, aj keď Tuzex už dávno padol, a na ich počesť vymysleli aj pizzu americana, čiže s párkom a hranolkami.