„Zlato, idem na 1-5 pív, hneď sa vrátim.“
... nevrátil. Známa fráza používaná desaťročia našimi otcami a otcami našich otcov. Hovorí sa, že najlepší priateľ je ten, na ktorom mi záleží, no záleží aj jemu na mne. Môžem sa naňho spoľahnúť a viem, že mi určite pomôže. Je teda pivo najlepší priateľ človeka? ... alebo chlapa? Spĺňa túto definíciu?
Na začiatok si definujme čo to pivo je. Pivo je kvasený alkoholický nápoj vyrábaný z obilného sladu, chmeľu, vody pomocou pivovarských kvasiniek.Obsahuje množstvo dôležitých vitamínov ako fosfor, jód, horčík, draslík, vápnik, vitamíny skupiny B, či esenciálne a neesenciálne mastné kyseliny.
Ako nám, ale pivo dokáže pomôcť? Ak máte obličkové kamene, lekári odporúčajú piť kvalitné pivo, pretože ničí obličkové kamene. Tento kvasený nápoj nám dokáže zdvihnúť chuť do jedla, pomáha pri nespavosti, znižuje riziko mŕtvice a pomáha pri vysokom tlaku. V minulosti boli robené štúdia, kde sa zistilo, že pivo má pozitívny vplyv pri prevencii pred cukrovkou. Obsahuje totiž 1 lyžičku cukru na pol litra, napríklad taká plechovka koly až 7 lyžičiek. Rôzny odborníci taktiež tvrdia, že jedno pivo denne znižuje riziko infarktu až o 60% !
Ak už chcete piť pivo v zdravšej forme, odporúča sa ho piť nepasterizované. Ak sa pivo pasterizuje, jeho obsah minerálov a vitamínov prudko klesá.
Navyše, vedeli ste, že najstarší recept na svete je recept na výrobu piva? Pivo je vyrábané už od dávnych čias a určiť jeho vznik je takmer nemožné. Hovorí sa, že miesto, kde vzniklo je Mezopotámia, no určiť presný čas a presnú lokalitu je nemožné. Tento nápoj spojoval a rozdeľoval ľudí už od nepamäti. Dokonca v stredoveku sa pivo konzumovalo viac ako voda, pretože voda bola v danej dobe na mnohých miestach veľmi znečistená.
Vo svete rozdeľujeme pivo do mnohých skupín, ale najčastejšie sa delí na základe spôsobu kvasenia.
Spodné kvasenie
Trvá dlhšie a prebieha pri nižších teplotách (8-14 °C). Pri výrobe piva sa používajú kvasinky, ktoré klesajú na dno nádoby. Pri tomto spôsobe kvasenia sa vyrába ležiak. Ležiak po procese kvasenia leží minimálne mesiac, vďaka tomu dostal aj svoj názov. Väčšinou má 8°-17° a je to najviac konzumovaný typ piva.
Vrchne kvasenie
Prebieha pri vyšších teplotách (20 - 24 °C). Tento typ kvasenia prebieha rýchlejšie ako spodné kvasenie a kvasnice sa udržiavajú na povrchu v podobe peny. Najznámejšie druhy pív z vrchného kvasenia sú pšeničné pivá, Ale, Stout, Porter.
Stupňovitosť piva
Tento pojem nám udáva koncentráciu rozpustných látok zo sladu v uvarenej mladine ( vzniká zo sladiny, teda z extraktu vody a sladu, kde následne po varení s chmeľom vznikne mladina). Stupňovitosť piva nám teda udáva, koľko mladina obsahuje extraktívnych látok pred kvasením. Udáva nám taktiež aká je hustota piva. Pozor nepomýľte si, ale stupňovitosť s obsahom alkoholu. Dá sa, ale aj orientačne od stupňovitosti odvodiť obsah alkoholu v pive.
- 8° – 3 % alkoholu
- 10° – 4 % alkoholu
- 12° – 5 % alkoholu
- 14° – 6 % alkoholu
Ak už degustujeme alkoholické pivo, netreba to s nim preháňať. Alkohol z povestnej dvanástky naše telo odbúrava 2-3 hodiny.
Môžeme teda zhodnotiť, že pivo je veľmi dôležitým priateľom na ceste nášho života. Na zdravie teda, idem si otvoriť jedno chladené.