Mäso v dnešnej dobe patrí k najobľúbenejším potravinám na svete. Obsahuje veľa dôležitých minerálov a vitamínov. Nachádzajú sa tu vitamíny skupiny B, vitamín A, D, E, železo, zinok a selén. Je veľmi dobrým a kvalitným zdrojom proteínov, preto je neoddeliteľnou súčasťou každého športovca a kulturistu.
Delenie mäsa
Jatočné |
Hydina |
Divina |
Ryby |
hovädzie mäso |
kuracie mäso |
jelenie mäso |
sladkovodné ryby |
bravčové mäso |
slepačie mäso |
srnčie mäso |
morské ryby |
teľacie mäso |
morčacie mäso |
muflonie mäso |
|
baranie mäso |
kačacie mäso |
diviačie mäso |
|
jahňacie mäso |
husacie mäso |
bažantie mäso |
|
kozie mäso |
|
prepeličie mäso |
|
kozľacie mäso |
|
|
|
konské mäso |
|
|
|
Hovädzie mäso
Hovädzie mäso je jedná z potravín, ktorá sa na stoly slovenských reštaurácií dostáva najčastejšie. V reštauráciách aj v domácej kuchyni sa dostáva na tanier v surovom stave (tatársky biftek), vo forme steakov, nakrájaných kúskov v guláši, vo vývare alebo v podobe mletého mäsa. Pochádza z kravy alebo býka. Najkvalitnejšia časť hovädzieho mäsa je sviečkovica – najjemnejšie a najkrehkejšie mäso.
Bravčové mäso
Bravčové mäso je taktiež najpoužívanejšie mäso v gastronómii. Pochádza z prasaťa domáceho. Svalovina bravčového mäsa obsahuje viac tuku a vyššiu energetickú hodnotu ako hovädzie mäso, preto je aj ťažšie stráviteľná. Veľmi jemné vlákna a pevnú bielu slaninu má mäso z ročných kusov. Bravčové mäso starších kusov má tuhšie a hrubšie vlákna a jej farba je tmavočervená.
Teľacie mäso
Teľacie mäso je bledoružové mäso s minimálnym množstvom tuku, ktoré obsahuje veľa vody. Je chudé a ľahko stráviteľné mäso. Častokrát býva súčasťou diétnej a detskej stravy.
Kuracie a morčacie mäso
Oba druhy mäsa sú si veľmi podobné. Sú ľahko stráviteľné, nemajú veľa tukov a obsahujú veľa bielkovín. Využívajú sa veľakrát pri diétnej stave.
Diviačie mäso
Obsahuje veľké množstvo cenných bielkovín, minerálov a vitamínov. Diviačie mäso je krehké, šťavnaté mäso, ktoré obsahuje viac tuku ako iné druhy mäsa. V reštauráciách a v domácej kuchyni sa podáva na rôzne spôsoby – grilované, dusené, pečené a v guláši.
Zloženie mäsa
Každé mäso má iné zloženie, pomer jednotlivých zložiek sa líši v závislosti od veku, plemena a druhu zvieraťa. Pri čistej svalovine je zloženie mäsa:
- Voda: 70-75%
- Bielkoviny: 18-22%
- Tuky: 2-3%
- Minerálne látky: 0,9-1,2%
Ako variť mäso
Mäso, ktoré ideme variť si pred prípravou riadne umyjeme v studenej vode. Pri príprave mäsa je dôležité zamedziť styku uvareného a surového mäsa, aby nedošlo k prenosu baktérií!
- Surové mäso krájajte na iných doskách s iným náradím ako iné potraviny.
- Pri tepelnom spracovaní mäsa je vhodné, aby teplota dosiahla 70 °C v celom objeme mäsa aspoň na 20 minút ( alebo aspoň 100 °C na 10 minút).
- Hotové uvarené mäso skladujte pri teplote do 8 °C a pred podávaním ho zohrievajte pri teplote 90 °C alebo jedlo krátko povarte. Znížite tým prenos nebezpečných baktérií.
Pri mäse si dávajte pozor na rôzne bakteriálne choroby. Pri zlom skladovaní a príprave sa môže mäso nakaziť Salmonelou.
Konzumácia
Ako sa hovorí – všetkého veľa škodí, tak aj s konzumáciou mäsa by sme to nemali preháňať. V prípade červeného mäsa (bravčové, diviačie, hovädzie) sa odporúča jesť maximálne 500 g za týždeň. Naopak sa odporúča mať na svojom jedálničku vo väčšom množstve rybacie mäso, ktoré je bohaté na nenasýtené omega-3 mastné kyseliny.
Nový a lá carte Patriotu
Zmena menu a lá carte a vínneho lístka. Novinky v Patriote očaria každého.
čítať viacSte z Trnavy? 5 rád ako na to v miestnych reštauráciách
Ak hľadáte v Trnave miesta kde sa najesť, my vám s tým pomôžeme.
čítať viacProMenu Update #1: Objavte s nami nové reštaurácie
Ponuka reštaurácií v našom portfóliu sa neustále rozrastá. V článku sa s Vami podelíme o tie najnovšie.
čítať viac