V prípade, že máte radi dobré jedlo a gastronómiu, máme pre vás zopár tipov, kde môžete načerpať inšpiráciu a rozšíriť si tak svoje kulinárske obzory. A keďže je mesiac knihy, zameriame sa na knižné tituly, ktoré našu redakciu oslovili najviac.
Šéfkuchár v paláci – Jaroslav Žídek
Jaroslav Žídek je českým šéfkuchárom pôsobiacim na Slovensku. Môžete ho poznať aj zo slovenskej TV relácie – Áno, šéfe! Kniha Šéfkuchár v paláci sa stala jeho knižným debutom. Obsahuje veľa ilustrácií k netradičným receptom, ktoré sa oplatí vyskúšať. Nie je zameraná na konkrétny druh kuchyne, ale jej rozmanitosť vás upúta. S jej receptami sa môžete pýšiť pred rodinou či priateľmi.
1001 Chutí, ktoré musíte poznať než umriete – Frances Case
1001 food you must taste before you die
V tomto prípade sa nejedná o kuchárku. Je to skôr kniha, ktorá vám ponúkne výborné poradenstvo o tom, čo a kde konzumovať ako miestny domorodec. Doplní vám prehľad miestnych zvykov v jednotlivých kútoch sveta a pripraví vás na potulky svetom. Kniha je rozdelená do sekcií podľa typu potraviny – mäso, mlieko, ovocie, zelenina, cukrovinky atď. Táto kniha ponúka cenné informácie pre gurmánov i začiatočníkov v oblasti gastronómie. Jej obsiahlosť oceníte v mnohých aspektoch vášho života. Zároveň spoznáte rozmanitosť svetových kultúr.
Pražská Kuchařka – Roman Vaněk
Roman Vaněk je kuchár a gastronóm, ktorý je známy reláciou – “Peklo na talíři” a “Jídlo s.r.o.” . Tieto relácie veľmi jednoducho a výstižne prezentujú “humus”, s ktorým sa denne stretávame na našich tanieroch alebo v regáloch obchodných reťazcov. Žijeme v nevinnej nevedomosti a veľa krát ani len netušíme, čo jeme. Pražská kuchárka je najrozsiahlejšou publikáciou Romana Vaněka. Na 700 stranách a 700 fotografiách zachytáva 90 životných príbehov a s nimi spojených receptov. V knihe popisuje silu tvrdej práce a odhodlanosť viacerých osobností za cestou k vytúženému cieľu.
Rýchle Jedlá – Gordon Ramsay
Fastfood
S nevídaným zápalom pre dobré jedlo vám Gordon Ramsay prináša túto skvelú kuchárku, ktorej význam pochopíte najlepšie v originálnom znení. Nie, nejedná sa o kuchárku v ktorej sa nám Gordon snaží ukázať s krížom na prsiach všetko zlo z prostredia fastfoodov. Práve naopak. Jednoduchými receptúrami a kvalitnými surovinami vás naučí, ako si uvariť chutné jedlo v pohodlí domova skôr, ako stihne prísť rozvoz pizze. Varenie nie je vždy komplikovanou a časovo náročnou záležitosťou, ak viete ako na to.
Molekulární gastronomie – Petr Koukolíček
Ak vás už nebaví klasická príprava jedál na šporáku či v rúre, máme pre vás niečo revolučné! Jedná sa o úpravu pokrmov známu skôr z laboratória ako z prostredia kuchyne – emulgovanie, chladenie dusíkom, rozklad štruktúry suroviny atď. Použité suroviny sú tie isté, ktoré používate bežne u vás doma, len spôsob prípravy sa líši. Istým spôsobom sa stávate alchymistom v kuchyni. K tomu je to neuveriteľná a pozoruhodná zábava. A verte či nie, nakoniec si to všetko aj tak pekne spapáte.
Moja veľká Británia – Jamie Oliver
Jamie Oliver’s Great Britain
Pokiaľ patríte k osobám, ktoré tvrdia že Anglická kuchyňa je nemastná a neslaná, po prečítaní Jamieho kuchárky budete musieť svoj názor prehodnotiť. Tradičné anglické recepty dostávajú punc a šmrnc. Jamie vám ukáže najväčšie dobroty britskej kuchyne a zistíte, že ani párky so zemiakovou kašou nemusia byť až také gastronomické fopá. A predstavte si jeho nezameniteľný entuziazmus. Túto kuchárku hodnotíme za veľmi vydarenú. Chutné recepty hodné nedeľného obeda v kruhu najbližších.
5 vecí ktoré ste o tringeltoch nevedeli
Viete kedy dať tringelt? Aký vysoký tringelt je slušné dať a koľko je už príliš veľa?
čítať viac#11 Lifestyle: Večerajte s rozumom
Raňajky sú základ dňa, obed je nevyhnutnosť a večera je vaše úspešné zakončenie dňa, ktoré si určite musíte dopriať.
čítať viac