Vitajte pri ďalšom článku Lifestyle, v ktorom sa budeme venovať, ako je v názve naznačené, obedovaniu. Nech je váš dôvod akýkoľvek, či už chcete schudnúť, cítiť sa lepšie, alebo potrebujete využiť obednú „pauzičku“, obed vám k týmto cieľom napomôže a mal by byť vašou každodennou súčasťou.
Význam obedovania
V prvom rade si treba povedať, že obed necharakterizujeme ako rýchlo zakúpené „McMenu“ alebo pokrm, ktorý do seba „natlačíme“ za 2 minúty. Obed by mal tvoriť až okolo 35-40% celodenného príjmu energie. Jeho úlohou je teda doplniť živiny, ktoré doobeda telo spotrebovalo a dodať mu ich dostatok nato, aby dokázalo fungovať do najbližšieho jedla.
Možno ste už počuli, že Francúzi obedujú niekedy aj viac hodín a ich jedlá sú pestré. Je pravda, že nie vždy máme čas nato, aby sme obedovali tak dlho, to ale neznamená, že si nemôžeme v kľude sadnúť k ďalšiemu jedlu dňa. Aspoň nachvíľku tak uvoľníte stres, ktorý máte v sebe.Tým pomôžete nielen svojmu organizmu, ale aj svojej hlave.
Kedy obedovať?
Najlepšie je,ak máte vyhradený stály čas, kedy sa môžete v kľude najesť. Priemerne by mal jesť človek každé 3 hodiny, čiže keď by sme mali raňajkovať okolo 7:00, desiatovaťokolo 10:00,tak optimálny čas na obed vychádza medzi 12:30 až 13:30. Samozrejme je to len príklad, každý z nás je individuálny a má svoje stravovacie hodiny nastavené inak.Dietológovia a odborníciodporúčajú obedovať podľa zdravotných noriem aspoň45 minút! Toto je potrebný čas,pokiaľ telo obed začne plne spracovávať.
Uveďme si možné riziká spojené s vynechávaním obedu :
- Telo má nedostatok živín
- Hladina cukru klesne a nasledovne nastáva hlad, čo môže mať za následok neskoršie prejedania sa
- Únava, podráždenosť, malátnosť,nervozita
- Organizmus si začne tvoriť zásoby podkožného tuku, ako ochranu pred možných hladom, aby sa ďalej mohol zásobiť živinami, aj keď mu neposkytnete potravu
- Priberanie/problémy s redukciou hmotnosti
Obedovať zdravo a obedovať „hocičo“ je rozdiel. Síce môžete argumentovať, že obedujete pravidelne, no musíte sa pozrieť aj na zloženie obedu. Máte aj vy v práci tak málo času na obed, že si zoberiete niečo rýchle pod zub, čo nazývate „obed“, ako ovsenú tyčinku, kúsok pizze, alebo len banán a konzumujete ho počas práce,aby ste nestrácali čas? Síce do tela dáte potravu, ale vo finálnej verzii ste mu viacej uškodili ako pomohli. Rýchle napchávanie sa vám zbytočne zaťaží žalúdok a môžete pociťovať únavu a nechuť k práci.Takýto spôsob existovania podporuje vznik obezity, čo má za následok veľké množstvo chorôb, ako sú napríklad zmeny krvného tlaku, vznik cukrovky či ochorenia srdca.
Čo obedovať ?
Ako by mal teda vyzerať váš tanier? Výživová poradkyňa Lenka Kaprhálová odporúča nasledovné vyváženie taniera pre širokú verejnosť :
Bielkoviny : mäso, tvrdý syr, ryby, vajíčka, tvaroh
Zelenina : Akákoľvek, tej nikdy nie je dosť!J
Prílohy : Zemiaky, ryža,cestoviny, celozrnné pečivo,
(Viac sa dozviete o jednotlivých makronutrientoch a mikronutrientoch v predošlých článkoch)
Samozrejme kombinovanie jedál je už len na vás a aj podľa toho aké „menúčko“ vám ponúkajú. Čo sa týka polievok, tie veľmi dobre zaženú hlad,lebo váš mozog ju vníma ako prísun jedla do žalúdka. Je však braná ako predjedlo, takže sa jej neprejedzte pred hlavným chodom J.
Tieto príklady, čo a v akom pomere jesť, sú samozrejme dané pre „obyčajného“ človeka. Športovci, mamičky, deti a pod. majú namieru špecializovanú stravu, s im potrebnými živinami. Dúfam ale, že vám tento článok pomohol uvedomiť si dôležitosť vášho obedu a od dnes budete naň klásť väčší dôraz. Teším sa na vás v ďalšom článku, kde si rozoberieme čo pod zub na večeru.