Hapčí ! ... ... na zdravie. Asi na teba niečo lezie. Mal by si si dať cesnak.
V minulosti veľmi používaná fráza našimi predkami. Cesnak využívali na vyliečenie rôznych chorôb, či
ako skvelú potravinu na ochutenie jedla. Keď poviete niekomu slovo cesnak, prvé čo ho napadne je,
že to je skvelé prírodné antibiotikum a potravina, ktorej by ste sa mali vyhnúť pri dôležitom rande.
Cesnak je teda dvojsečná zbraň.
Prírodne antibiotikum
Už v minulosti bol cesnak veľmi obľúbenou potravinou na vyliečenie rôznych chorôb. Ľudia ho
využívali hlavne ako prírodné antibiotikum, keď ešte nevyskakovali na ľudí antibiotiká na každom
rohu. Cesnak pomáha nášmu telu ľahšie zvládnuť prechladnutie, ochorenie dýchacích ciest a iné
choroby. Vďačí najmä jeho zlúčenine alicinu, ktorá ničí baktérie, kvasinky, plesne a črevné parazity.
Cesnak navyše v sebe ukrýva aj veľa vitamínov, napríklad v ňom môžete nájsť: vitamíny B1, B2, C, ale
aj minerály ako sodík, draslík, jód, či zinok.
Dokázalo sa, že je skvelý na krvný obeh. Cesnak znižuje krvný tlak, pôsobí proti kôrnateniu ciev, čistí
krv (podporuje vylučovanie škodlivých látok z tela), znižuje zrážanlivosť krvi, čím predchádza
infarktom a mŕtvici. Ak máte problémy so srdcom, tak cesnak je tu práve pre vás.
Zápach
Cesnak má okrem skvelých pozitívnych vlastností aj jednu negatívnu. V surovom stave je veľmi
aromatický. Spôsobuje to spomínaná zlúčenina alicin. Tá ničí baktérie, ale zároveň je aj veľmi
aromatická. Preto sa neodporúča ho jesť v surovom stave ak idete niekam na dôležité stretnutia, či
na verejnosť, pokiaľ nie ste úplne bez zábran.
Najsilnejšie účinky má cesnak v surovom stave, no vtedy je aj najviac aromatický. Tepelnou úpravou
sa antibiotické účinky znižujú, no zároveň aj tie aromatické.
Ako zabiť zápach
Poďme sa teraz pozrieť ako prekryť, či úplne zničiť nepríjemný cesnakový zápach. Skúsili sme použiť
tieto tradičné spôsoby na zakrytie zápachu na našich nedobrovoľných dobrovoľníkoch.
Žuvačky: Skúsili sme použiť žuvačky na prekrytie nepríjemného zápachu. Efekt bol takmer nulový. Na
žuvačky teda môžete hneď zabudnúť.
Mlieko: Ako druhý spôsob sme skúsili mlieko. Výsledok bol identický ako pri žuvačkách, ba ešte horší.
Nulový efekt.
Kávové zrná/káva: Pri káve už bolo cítiť nejaké výsledky, ale svet by z toho nespadol. Zápach bol
trochu prekrytý, ale stále bol cesnak dosť cítiť.
Petržlenová vňať: Ako posledný spôsob nádeje sme skúsili petržlenovú vňať. Výsledok bol
neporovnateľný s ostatnými spôsobmi. Zápach bol takmer celý prekrytý. Cesnak bol cítiť len veľmi
mierne, takmer vôbec.
Ak už ste si dali teda cesnak a idete niekam von, tak petržlenová vňať je vaša najlepšia záchrana od
vyčítavých pohľadov verejnosti.
Na záver by som dodal, že cesnak je veľmi zdravá a chutná potravina, ktorá by nemala chýbať vo
vašom jedálničku a v chorobných časoch.