Rozhovor, počas ktorého vám pri čítaní vysmädne. Poznáte mMMm Vlčie sirupy? Vyspovedali sme jedného zo zakladateľov Vlčích sirupov – Miroslava Telehaniča.
1. Ako vznikol nápad, myšlienka, vyrábať sirupy?
Firmu mMMm sme založili dvaja - ja a môj dlhoročný kamarát Juraj. Povolaním som barman a keďže je mojou prácou spájať a kombinovať rôzne chute v drinkoch, často som si musel sám vyrábať v malých množstvách sirupy, ktoré neboli na trhu dostupné. Spolu s Jurajom sme sa zhodli, že to nie je zlý nápad - vyrábať aj pre naše rodiny a známych trošku vo väčšom. Nakoniec sme sa rozhodli založiť si oficiálnu výrobu. Tak sme vlastnoručne a za veľkej podpory našich rodín a kamarátov začali budovať našu prevádzku v obci Ulič, nachádzajúcej sa v Národnom parku Poloniny vo Vlčích horách.
2. Čo bolo najťažšie na začiatkoch vášho podnikania?
Čas a financie (smiech). Juraj študoval a ja som pracoval na opačnej strane Slovenska. Ani jeden z nás si nemohol dovoliť všetko nechať a venovať sa iba budovaniu prevádzky. Preto to bolo z časového hľadiska veľmi náročné. Nakoľko sme do toho vkladali iba vlastné financie a nemali sme žiadnu podporu aj to neraz zavážilo. Pri oboch týchto faktoroch nám vždy pomáhali naše rodiny a kamaráti, za čom im ešte raz veľmi pekne ďakujeme. Zvyšok už bol skôr o zábave, skúšaní a kombinovaní rôznych chutí. V tomto duchu by sme radi pokračovali - aby v každom z našich sirupov bol kúsok radosti, s ktorou ich vyrábame.
3. Čím sú Vlčie sirupy odlišné od iných výrobcov na slovenskom trhu?
Nesledujeme veľmi konkurenciu na Slovensku – snažíme sa presadiť našou originalitou, a to hlavne v jedinečnosti našich chutí, ale taktiež aj formou, akou sa prezentujeme medzi ľuďmi. Sirupy vyrábame poctivo – ručne: od čistenia ovocia, cez spracovanie, varenie, plnenie až po samotné etiketovanie fliaš. Snažíme sa o najvyššiu kvalitu pre našich odberateľov a zároveň dbáme na to, aby sme robili dobré meno aj ďalším slovenským poctivým výrobcom a ukázali tak všetkým, že má zmysel navzájom sa podporovať. Ovocie sa snažíme dopestovať sami. Momentálne vysádzame nové ovocné sady, aby sme si mohli v budúcnosti zabezpečiť všetky suroviny z vlastných zdrojov. Naše sirupy sú bez konzervantov, chemikálií, dochucovadiel, farbív a aróm. Pracujeme iba so 100% šťavami, ktoré pasterizujeme pri 55 až 65 °C, aby sme zachovali všetky živiny z ovocia. Naším jediným konzervantom je cukor, ktorý tvorí základ pri výrobe každého sirupu.
4. Kde môžeme zohnať, kúpiť alebo aspoň ochutnať vaše sirupy a nápoje z nich?
Naše sirupy sme začali predávať hlavne pre gastronómiu - konkrétne sektor HORECA. Môžete ich nájsť napríklad v bratislavskom Sky bar and Restaurant, Old Fashioned, Fach, Urban House alebo Spin Cocktail Bar. Nájdete nás tiež v rôznych prevádzkach na celom Slovensku - napríklad v Banskej Bystrici v Beniczky cafe and wine bar, cez Kempinsky Hotel ZION SPA - Štrbské pleso, až po krajne východne Slovensko odkiaľ pochádzame. Aj keď sme začali s predajom pre gastronómiu, čoskoro sa po nás začali pýtať naši fanúšikovia. Preto nás dnes môžete nájsť aj v YEME - Plnochutné potraviny. Podpora a priazeň zo strany ľudí je obrovská (za čo sme veľmi vďační), tento rok máme rozbehnuté viaceré spolupráce práve s predajňami vyhľadávajúcimi kvalitné slovenské výrobky, aby sme boli opäť o krok bližšie k našim fanúšikom.
5. Chodíte na podujatia alebo akcie, aby ste boli bližšie vašim konzumentom a fanúšikom?
Minulý rok sme boli na 3 podujatiach, nemali sme žiaľ na to čas. Tento rok snáď bude čas na viac podujatí a projektov. Dostali sme niekoľko pozvánok na festivaly - uvidíme ako to budeme stíhať. Výroba je pre nás prvoradá.
6. Aké sú vaše plány a vízia v podnikaní so sirupmi a samotnou značkou mMMm?
Chystáme okrem sirupov na trh 4 nové produkty - niektoré budú pre sektor HORECA, niektoré pre koncového zákazníka. Nakoľko sme nedávno zakúpili veľký SHOCKER – otvorilo sa nám veľa nových možností. Tak isto by sme radi zautomatizovali niektoré kroky výroby, ktoré nemajú žiaden vplyv na kvalitu samotného sirupu - napr. lepenie etikiet. Jednou z najväčších vízií do budúcna je naučiť ľudí na kvalitné slovenské výrobky, nie len tie naše a vytlačiť tak z našich obchodov druhotriedne nekvalitné výrobky, ktoré sú tu vo veľkom dovážané. Samozrejme plánujeme rozšíriť našu výrobu a to nie len v oblasti sirupov.
Spolupracujeme aj s agentúrou na ochranu divokej prírody Aevis Foundation, ktorú chceme podporovať a takto sa aspoň kúskom podieľať na ochrane našej jedinečnej a nádhernej prírody.
Chceli by sme vybudovať silnú značku, za ktorou budú stáť zdravé a kvalitné výrobky. Boli by sme radi, keby si ľudia kupovali naše sirupy s vedomím, že kupujú niečo zdravé, chutné a nebáli sa pozrieť na zadnú etiketu so zložením. Plánujeme viac podporovať mladých barmanov a priniesť im možnosť pracovať s kvalitnými lokálnymi produktmi.
7. Nejaké typy a nápady pre našich čitateľov, ako zakomponovať vaše sirupy v kuchyni do jedál a nápojov?
Naše sirupy využívajú rôzne "gazdinky" do koláčov - cheescake-ov.
Sirupy sú určite vhodné v zimnom období namiesto čaju - stačí pridať do horúcej vody trocha nášho sirupu a čajík je hotový. Na našej poslednej minuloročnej akcii sme mnohým ľuďom v Košiciach dokázali, že sú aj vynikajúce v kombinácii s vareným vínkom. V lete to je určite dobrá svieža ovocná limonáda alebo nejaký cocktail s alkoholom.
Príbeh Miroslava a Juraja z mMMm Vlčích sirupov je určite inšpirujúci a pevne veríme, že ich sirupy si nájdu svoje miesto v každej domácnosti alebo na každej zábave. Nabudúce sa môžete tešiť na recepty, v ktorých vám Miro prezradí, ako ľahko si môžete sami doma namiešať chutné drinky.
Ema Fajnorová
Reštaurácia sv. Margita
Luxusná reštaurácia v malej dedinke na Záhorí, ktorú určite stojí za to navštíviť
čítať viacMájové špargľové menu v Pension & Restaurant PATRIOT
Tento mesiac si pre Vás tím Pension & Restaurant PATRIOT, Trnava pripravili sezónne ŠPARGĽOVÉ MENU a kvalitné rozlievané vínka k tomu. Nechajte sa pozvať.
čítať viacTypy ľudí v reštaurácii
Práca čašníka nie je vôbec ľahká. Prináša strasti, ale má aj svoje svetlé stránky. Ako vnímajú čašníci svojich hostí pri obsluhovaní?
čítať viacSenický „Sklep pub“ kočuje do nového priestoru
Senický "Sklep pub" mení svoju tvár, čo môžeme čakať?
čítať viacDecembrový tip: Kam na vianočné trhy
Vianočné trhy sa oficiálne začali. Kam ísť s priateľmi na dobrý punč?
čítať viacViete kto stojí za úspechom piva Wywar?
Cesta od čerstvých surovín, až po výnimočné pivo, alebo chutný steak.
čítať viac