Prihlásenie na účet

Nový užívateľ? Zaregistruj sa!

zabudli ste heslo?

Zabudnuté heslo

V ďalšom diele nášho gastro putovania sme navštívili Reštauráciu Le Griffon priamo v centre Piešťan. Podnik sa nachádza na pešej zóne a už z diaľky ho spoznáte podľa veľkej terasy plnej zelene. 

 

LeGriffon-Piešťany-ProMenu

 

Pri príchode sme si všimli tabuľu s dennou ponukou a na prvý pohľad v našich končinách netradičné prostredie inšpirované francúzskym vidiekom. Personál pôsobí od začiatku profesionálne. Nechýba úsmev, pozdrav a pomoc s usadením. 
Na ceste k stolu si všímame chladničku (hot box) na suché zrenie (dry aged) s vysiacim hovädzím. Už teda dopredu vieme, čo z lístka musíme určite vyskúšať.

 

Čo je suché zrenie - dry aged? 

Mäso pri zrení, ktoré môže trvať týždne (ale i mesiace), zmäkne a jeho chuť i vôňa sa zintenzívni. Jedná sa hlavne o hovädzie a divinu - nikdy nie bravčové. V strednej Európe sa suché zrenie za posledné desaťročia vďaka vstupu korporátnych reťazcov z nášho trhu takmer úplne vytratilo. Momentálne sa zdá, že vplyvom dopytu zákazníkov po kvalitnom mäse a kreativite kuchárov priniesť niečo lepšie, svitá tomuto druhu prípravy na lepšie časy. 
 
 
Interiér i kuchyňa sú podľa informácií na stránkach reštaurácie inšpirované Provensálskom. Provensálska kuchyňa je vo svete preslávená svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy a servírovania jedál, pestrosťou zloženia jedálneho lístka i estetickým vzhľadom a vyváženými chuťami. Mal som možnosť navštíviť i niektoré michelinské reštaurácie v Provence a môžem povedať, že prostredie v reštaurácii a sčasti i jedálny lístok tejto oblasti Francúzska zodpovedá. Francúzske klasiky ako boullabaise (polievka z morských rýb a/alebo plodov mora), ratatouille alebo lesné huby. V lístku tieto jedlá a suroviny dopĺňajú klasické pokrmy pre tých, ktorí sa boja “experimentovať,” napríklad bravčová panenka, kurací supreme apod.
  
jedálny-lístok-Le-Griffon-ProMenuPiešťany
 
Z jedál sme vybrali zapekané slimáky s pórkovým velouté, vyzretý hovädzí steak rib eye (vysoký roštenec), ktorý bol v ten deň ako špeciálna ponuka a čokoládové vajce Le Griffon.
 
Slimáky, ako i plody mora všeobecne, sú pre južné Francúzsko typické. Servírovanie i príprava bola úplne na poriadku. Pórkové velouté bolo jemné a neprebíjalo chuť hlavnej suroviny. 
 
slimáky-Le-Griffon
 
Rib eye alebo vysoký roštenec je kráľ steakov. Je to jedna z najdrahších častí hovädzieho a hodí sa najmä na priame grilovanie. Keďže je to kvalitné mäso a samo o sebe je pochúťkou, zo zásady by sa nemal kaziť marinovaním, ale pripravovať sa maximalne so soľou a korením. 
 
Steak nám prišiel i s rozpálenou panvicou na prípadné dopečenie. Chuti nič nechýbalo, prepečený (medium-rare) podľa objednávky. Tak dobrý steak som mal naposledy v našich končinách snáď už len v kedysi vyhlásenom (ale dnes už naneštastie neexistujúcom) El Gaucho Argentinian Steakhouse v Bratislave. Hlavný chod teda 10 z 10. 
 
steak-Le-Griffon-ProMenu
 
Ako sladkú bodku sme skúsili čokoládové vajce Le Griffon. Vajce plnené domácim pudingom a džemom z lesného ovocia. Dojem originálneho dezertu možno trochu pokazili lacno vyzerajúce kupované tyčinky a la “retro cukráreň” a tanier obsypaný práškovým cukrom. Inak ale nápadité a aj veľmi zaujímavo vyzerajúce jedlo. Ak by sa takéto niečo servírovalo vo väčšom meste bolo by toto Le Griffon čoko vajce instagramovým hitom.

 

čokoládové-vajce-LeGriffon

 

Le Griffon môžete nájsť na TripAdvisore ako reštauráciu číslo 1 v Pieštanoch a určite to môžeme potvrdiť. Nachádza sa v dobrej lokalite, v peknej budove, má tradíciu, jedinečný interiér i kuchyňu a jedlá z nej sú nápadité, chutné a za prijateľné ceny. O takýchto podnikoch je radosť písať. Reštaurácii sa bude určite dariť i naďalej, my jej v tom držíme palce a radi ju znova pri ceste cez Piešťany navštívime. 
 
Profil reštaurácie nájdete tu: 
Provensálska kuchyňa
Piešťany, Winterova 29
Kontakt: 033/774 19 03 
Otváracie hodiny: Po-Ne 9:00 - 23:00
Cena hlavného chodu 7,20 - 19,90 EUR
Facebook 1 213 likes, Insta 136 sledovatelov
4,5 z 5 hodnotenie na TripAdvisor (220 recenzií)
Údaje k 28. 06. 2018
 
 

Denník Gastronauta

Powered by ProMenu.sk

 

Denník Gastronauta je internetový sprievodca s overenými tipmi kam zájsť za dobrou gastronómiou.