V ďalšom diele nášho gastro putovania sme navštívili Reštauráciu Le Griffon priamo v centre Piešťan. Podnik sa nachádza na pešej zóne a už z diaľky ho spoznáte podľa veľkej terasy plnej zelene.
Pri príchode sme si všimli tabuľu s dennou ponukou a na prvý pohľad v našich končinách netradičné prostredie inšpirované francúzskym vidiekom. Personál pôsobí od začiatku profesionálne. Nechýba úsmev, pozdrav a pomoc s usadením.
Na ceste k stolu si všímame chladničku (hot box) na suché zrenie (dry aged) s vysiacim hovädzím. Už teda dopredu vieme, čo z lístka musíme určite vyskúšať.
Čo je suché zrenie - dry aged?
Mäso pri zrení, ktoré môže trvať týždne (ale i mesiace), zmäkne a jeho chuť i vôňa sa zintenzívni. Jedná sa hlavne o hovädzie a divinu - nikdy nie bravčové. V strednej Európe sa suché zrenie za posledné desaťročia vďaka vstupu korporátnych reťazcov z nášho trhu takmer úplne vytratilo. Momentálne sa zdá, že vplyvom dopytu zákazníkov po kvalitnom mäse a kreativite kuchárov priniesť niečo lepšie, svitá tomuto druhu prípravy na lepšie časy.
Interiér i kuchyňa sú podľa informácií na stránkach reštaurácie inšpirované Provensálskom. Provensálska kuchyňa je vo svete preslávená svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy a servírovania jedál, pestrosťou zloženia jedálneho lístka i estetickým vzhľadom a vyváženými chuťami. Mal som možnosť navštíviť i niektoré michelinské reštaurácie v Provence a môžem povedať, že prostredie v reštaurácii a sčasti i jedálny lístok tejto oblasti Francúzska zodpovedá. Francúzske klasiky ako boullabaise (polievka z morských rýb a/alebo plodov mora), ratatouille alebo lesné huby. V lístku tieto jedlá a suroviny dopĺňajú klasické pokrmy pre tých, ktorí sa boja “experimentovať,” napríklad bravčová panenka, kurací supreme apod.
Z jedál sme vybrali zapekané slimáky s pórkovým velouté, vyzretý hovädzí steak rib eye (vysoký roštenec), ktorý bol v ten deň ako špeciálna ponuka a čokoládové vajce Le Griffon.
Slimáky, ako i plody mora všeobecne, sú pre južné Francúzsko typické. Servírovanie i príprava bola úplne na poriadku. Pórkové velouté bolo jemné a neprebíjalo chuť hlavnej suroviny.
Rib eye alebo vysoký roštenec je kráľ steakov. Je to jedna z najdrahších častí hovädzieho a hodí sa najmä na priame grilovanie. Keďže je to kvalitné mäso a samo o sebe je pochúťkou, zo zásady by sa nemal kaziť marinovaním, ale pripravovať sa maximalne so soľou a korením.
Steak nám prišiel i s rozpálenou panvicou na prípadné dopečenie. Chuti nič nechýbalo, prepečený (medium-rare) podľa objednávky. Tak dobrý steak som mal naposledy v našich končinách snáď už len v kedysi vyhlásenom (ale dnes už naneštastie neexistujúcom) El Gaucho Argentinian Steakhouse v Bratislave. Hlavný chod teda 10 z 10.
Ako sladkú bodku sme skúsili čokoládové vajce Le Griffon. Vajce plnené domácim pudingom a džemom z lesného ovocia. Dojem originálneho dezertu možno trochu pokazili lacno vyzerajúce kupované tyčinky a la “retro cukráreň” a tanier obsypaný práškovým cukrom. Inak ale nápadité a aj veľmi zaujímavo vyzerajúce jedlo. Ak by sa takéto niečo servírovalo vo väčšom meste bolo by toto Le Griffon čoko vajce instagramovým hitom.
Le Griffon môžete nájsť na TripAdvisore ako reštauráciu číslo 1 v Pieštanoch a určite to môžeme potvrdiť. Nachádza sa v dobrej lokalite, v peknej budove, má tradíciu, jedinečný interiér i kuchyňu a jedlá z nej sú nápadité, chutné a za prijateľné ceny. O takýchto podnikoch je radosť písať. Reštaurácii sa bude určite dariť i naďalej, my jej v tom držíme palce a radi ju znova pri ceste cez Piešťany navštívime.
Profil reštaurácie nájdete tu:
Le Griffon caffe & restaurant - Piešťany
Provensálska kuchyňa
Piešťany, Winterova 29
Kontakt: 033/774 19 03
Otváracie hodiny: Po-Ne 9:00 - 23:00
Cena hlavného chodu 7,20 - 19,90 EUR
Facebook 1 213 likes, Insta 136 sledovatelov
4,5 z 5 hodnotenie na TripAdvisor (220 recenzií)
Údaje k 28. 06. 2018
Denník Gastronauta
Powered by ProMenu.sk
Denník Gastronauta je internetový sprievodca s overenými tipmi kam zájsť za dobrou gastronómiou.
Grape festival: Kukaj, kde som. Kukaj, čo jem.
Už o pár dní zavítame na piešťanský Grape festival. Ale nepôjde iba o hudbu.
čítať viacNavštívili sme MERKUR pub & restaurant
Videli ste už modernejší šat tohto tradičného podniku? My áno a veru sme si v ňom aj pochutili!
čítať viacDecembrový tip: Kam na vianočné trhy
Vianočné trhy sa oficiálne začali. Kam ísť s priateľmi na dobrý punč?
čítať viacProMenu radí #3: Kaviarne ukryté v nitrianskom kraji
Už vieš, kam na kávu v Nitre a okolí?
čítať viac