Kto už niekedy bol v reštaurácii Penziónu Patriot tak vie, že ich kuchyňa vás poteší chuťovými výletmi po svete slovenskej a medzinárodnej kuchyne. Nie je náhoda, že v bežný deň, či víkend je v reštaurácii počuť niekoľko svetových jazykov, samozrejme vrátane slovenčiny. Ich kvalita bola ocenená hosťami na tripadvisor.com či na booking.com viackrát po sebe. Preto sme boli zvedaví, čo si pre nás nachystali na úvod gastrosezónny 2016.
"Aktuálne pre vás tím kuchárov pripravil sezónne Špargľové hody a la Patriot. BIO špargľa je do reštaurácie denne distribuovaná z Veľkých Levárov, kde sa táto krásna jarná plodina pestuje." Povedal nám pán Sivák.
Nezaskočili sme ho ani otázkou, či by nám vedel o špargli povedať aj niečo viac. "Špargľa je trváca rastlina, ktorá sa pestuje na jednom stanovisku v priemere 8 rokov. Nadzemná časť rastliny v zime zamrzne, prezimuje koreň, nad ktorým je vegetačný vrchol. Špargľa vyžaduje teplejšie polohy a ľahké, piesočnaté pôdy."
K tomu dodávame, že zber sa robí ručne, potrebný je asi 1 pracovník na 1 ha plochy. Každý "zberač" má k dispozícii elektrický vozík, ktorý slúži na odokrytie riadku a prenos prepraviek. Zber prebieha pomocou špeciálneho zberacieho noža, ktorým sa výhonky z pôdy vypichujú. Hneď po zbere musí byť špargľa ponorená na 5 až 6 hodín do vody preto, aby v nej nenastala tvorba antokyánov, ktoré spôsobujú ružovkasté zafarbenie výhonov a tým zníženie ich kvality. Celá produkcia sa po zbere expeduje do Kútov, kde prebieha čistenie a triedenie. Vytriedená špargľa sa následne balí vo Veľkých Levároch. Biošpargľu možete nájsť v obchodných reťazcoch v Rakúsku, Nemecku, Švajčiarsku, Česku a Slovensku, vo firemných predajniach vo Veľkých Levároch a v Kútoch.
Keďže sme boli v Patriote, zoznámili sme sa aj s ich špargľovou ponukou, ktorá určite stojí za hriech:
Ako predjedlo je v ponuke napríklad Zelená šparľa v prošutovom závoji s mrkvnovyým julienoma bagetkou.
Špargľová krémová polievka s maslovým toastom a sušeným prošutom :). Na zjedenie.
Ako hlavné jedlo odporúčame ochutnať Hovädzí filet na zelenej špargli s maslom a čerstvými bylinkami.
Už sa Vám zbiehajú chuťové bunky? Rýchlo do Patriotu. Celú sezónnu ponuku nájdete pod článkom.
Dennú ponuku Penziónu Patriot nájdete tu alebo stiahnutím aplikácie.
Československá klasika v Merkur Pube
Neďaleko od priameho centra Trnavy si môžete nielen počas obedového menu pochutiť na tradičných jedlách československej kuchyne za výborné ceny.
čítať viacNávšteva Wetzleroveho domu
Reštaurácia mestského charakteru v samom srdci Trnavy. Ako obstála pod naším drobnohľadom?
čítať viacSvet orientu #1: Poklad z ázijskej kuchyne
Viete, čo kedysi malo pre Áziu väčšiu hodnotu než peniaze? Dnes prezradíme pravú chuť ázijskej kuchyne.
čítať viac