Nejednému z nás robí problém správne vyslovenie tohto jedla. Ako sa to povie správne?
Poznáte ten pocit, keď prídete do reštaurácie a radi by ste si dali ten slávny Cordonbleu. Je to cordon, gordon? A blé či blú? A radšej si ho teda nedáte, lebo sa hanbíte pred čašníkom to vysloviť.
Pochádza zo Švajčiarska a nie z Francúzska. Avšak, pôvod názvu je francúzsky a v preklade znamená „modrá stuha“. Tento názov si vyslúžil vďaka označeniu najlepších francúzskych kuchárov, ktorí mohli získať ocenenie kvality -Modrú stuhu.
Aj keď v slovenských reštauráciách nájdeme veľa skomolenín tohto pokrmu, jeho správny názov je cordonbleu ( čítaj "kordonblé"). Pripravuje sa z kvalitného teľacieho mäsa, šunky a syru typu gouda alebo ementál. Klasicky sa vypráža v trojobale a na masti, podobne ako viedenský rezeň.
Prichystali sme si pre vás po domácky urobenýfotorecept na cordonbleu (cca 8 porcií):
Suroviny:
500 g teľacieho stehna
bravčová masť
3 vajíčka
strúhanka
hladká múka
tymian
parmezán
soľ, korenie
Postup:
1. Mäsko si nakrájame na tenké plátky a naklepeme na veľké rezne. Osolíme, okoreníme z každej strany.
2. Na plátky si položíme šunku so syrom, podľa obrázku. Zabalíme a pritlačíme, aby sa nerozpadali. Podľa potreby môžete použiť aj špáradlo na spevnenie, ale my sme nepotrebovali.
3. Pripravíme si trojobal. V našom recepte sme do strúhanky pridali aj nastrúhaný parmezán a tymian na zvýraznenie chuti.
4. Rezne si obalíme a vyprážame na rozpálenom tuku, najlepšie na domácej bravčovej masti. Pečieme pomaly podľa potreby 6-8 minút, aby sa mäsko prepieklo.
5. Podávame so zemiakovou kašou alebo so slovenským zemiakovým šalátom nakyslo. Dobrú chuť!