Keď hľadáme reštauráciu na rýchly obed, rodinnú oslavu alebo večeru, chceme nájsť tú najvhodnejšiu. Aké znaky by mala mať kvalitná reštaurácia, aby splnila dnešné trendy? Kvalitná reštaurácia nemusí byť hneď drahým podnikom s vysokými cenami.
Vybrali sme 5 najdôležitejších znakov kvalitnej reštaurácie:
1. Čistota
Úplným základom a samozrejmosťou kvalitnej reštaurácie by malo byť čisté prostredie so všetkým, čo k tomu patrí – riady, poháre, toalety, ...). Keď nie je čisté prostredie, ktoré má možnosť zákazník vidieť, ako to vyzerá „za oponou“ – teda v kuchyni? Vždy platilo a platiť bude: „podľa čistých toaliet, spoznáš čistú kuchyňu.“ V tejto vete sa odráža viac ako čistá toaleta a to zmysel pre detail a čistotu na miestach, ktoré nemá personál neustále na očiach.
2. Čerstvosť surovín
Ďalším veľmi dôležitým znakom kvalitnej reštaurácie je čerstvosť. Nie každý hosť vie rozoznať medzi mrazenými a čerstvými surovinami. To platí aj o polotovaroch. Ako zákazníci sme často zmätení a nevieme rozlúštiť, čo máme na tanieri. Jednou z mála pomôcok na rozlúštenie tejto otázky je napríklad jedálny lístok – keď v ňom nájdeme 150 jedál od rýb, cez pizzu až po burger, len ťažko môžeme uveriť, že máme na tanieri čerstvú surovinu. V jednoduchosti je krása, preto by mali mať reštaurácie svoj „profil“ a toho sa držať.
3. Kvalita surovín
Kvalita surovín je veľmi úzko spätá s čerstvosťou. Častokrát sami nevieme rozoznať kvalitné potraviny v obchodoch. Kurčatá dovážané z Poľska, ktoré menia pôvodný obal na obal s veľkým nápisom „slovenský pôvod“ stále nájdeme na pultoch našich obchodov.
Potraviny by mali mať čo najväčšiu kvalitu. Je rozdiel, keď varíte zo surovín z veľkoobchodov / maloobchodov alebo používate suroviny od lokálnych farmárov. V každej dobrej prevádzke vám bude obsluha vedieť vysvetliť pôvod týchto surovín. A ak nie obsluha, tak kuchár by to mal poznať naspamäť ako – Mor Ho. Pokiaľ nevedia, niekde je chyba.
4. Personál
Kvalitný personál je neoddeliteľnou súčasťou dobrej reštaurácie. Reštaurácia môže pripravovať kvalitné pokrmy z čerstvých surovín v čistom prostredí, ale personál typu „čo chceš, daj mi pokoj“ môže pokaziť celkový dojem návštevy reštaurácie. Koľkokrát sa Vás v reštaurácii spýtali „chutilo?“
A tým nemáme na mysli až potom, čo ste všetko už zjedli. Ale tak ako sa patrí po druhom súste. Nakoľko v prípade, že by bolo čokoľvek v neporiadku, môžu toto jedlo stále dovariť, ohriať alebo prinajhoršom, pripraviť celkom nové.
Personál by mal byť milý, pohotový, zaujímať sa o potreby zákazníka. Je jedno v akej reštaurácii ste, stále by malo platiť staré známe – náš zákazník, náš pán. A aj obsluha rozhodne je dôvodom opätovnej návštevy reštaurácie.
Pokiaľ takto personál pracuje, rozhodne to pocíti na svojich tringeltoch. Ak však nespĺňa tieto atribúty, nie je neslušné nenechať tringelt vôbec žiadny, pretože v opačnom prípade ide na úkor kvalitnej obsluhy.
Tento problém sa v slovenskej gastronómii síce zlepšuje, ale stále sme pozadu v porovnaní s okolitými krajinami.
5. Kreativita
Kreatívna reštaurácia je rozhodne garanciou dobrej prevádzky. Je to hlavne znak pracovitých ľudí, pre ktorých to čo robia, nie je prácou, ale záľubou. A ak je vašou prácou vaša záľuba, pocítite to v kráse ukrytej na tanieroch, v charizme personálu a tú atmosféru budete vidieť na múroch tohto podniku.
A každý sa bude venovať tomu dôsledne ako maliar svojmu celoživotnému dielu. A pokiaľ to niekto (bohužiaľ sú takí mnohí) bude robiť z iných úmyslov, ľudia to odhalia ako odfláknutý obraz. Takže to nepodceňujte.
Veľmi dôležitým znakom kvalitnej reštaurácie je ako je jedlo na tanieri naservírované. Všímame si, či nám jedlo „tresknú na tanier“ alebo si dajú záležať - vtedy naše oči jedia viac ako my. Dnešní moderní kuchári vedia jedlo nadizajnovať naozaj elegantne. Preto by sme ocenili trochu lásky nielen pri varení, pečení, grilovaní... ale aj pri nakladaní.
Záver
Toto je 5 nami vybraných znakov, ktoré by mala spĺňať každá kvalitná reštaurácia. Reštaurácií je ako „šafránu“ a preto si zákazník môže vyberať. Ako sa rozhodujete pri výbere reštaurácie vy? Napíšte nám...
Nájdi si svoju kvalitnú reštauráciu na ProMenu.sk alebo v našej aplikácii:
Uživí sa na záhorí nová reštaurácia s jedným druhom jedla?
Reštaurácia, ktorá ponúka len jeden druh jedla. Počuli ste už o takomto fenoméne?
čítať viacKorenie –základ každého dobrého jedla, ale i nášho zdravia
Základom každého skvelého jedla je jeho vynikajúca chuť, ktorú dosiahneme samozrejme iba správnou kombináciou korenín.
čítať viac5 znakov kvalitnej reštaurácie
Keď hľadáme reštauráciu na rýchly obed, rodinnú oslavu alebo večeru, chceme nájsť tú najvhodnejšiu. Aké znaky by mala mať kvalitná reštaurácia, aby splnila dnešné trendy?
čítať viac5 vecí ktoré ste o tringeltoch nevedeli
Viete kedy dať tringelt? Aký vysoký tringelt je slušné dať a koľko je už príliš veľa?
čítať viac#11 Lifestyle: Večerajte s rozumom
Raňajky sú základ dňa, obed je nevyhnutnosť a večera je vaše úspešné zakončenie dňa, ktoré si určite musíte dopriať.
čítať viacPrvé veľké porovnanie burgerov v Trnave
Naša redakcia si ako prvá posvietila na burgery v Trnavských reštauráciách. V ktorej reštaurácii v "malom Ríme" dostanete najlepší burger?
čítať viac